matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znalezc ekstrema lokalne i przedziały monotonicznosci funkcji
mag:
f(x) = 5 arc tg x − 4
15 lut 18:52
Basia:
jeżeli to jest f(x) = 5arctg(x) − 4 to
1
f'(x) = 5*
1+x
2
a ta funkcja nie ma miejsc zerowych i jest stale dodatnia ⇒ f(x) jest stale rosnąca i nie ma ekstremów lokalnych jeżeli to jest f(x) = 5arctg(x−4) to
1
f'(x) = 5*
1+(x−4)
2
a dalej jak wyżej
15 lut 18:58