funkcja f okreslona jest wzorem f(x) = | x + 2 | - 1 , x nalezy do R
Natalia: funkcja f okreslona jest wzorem f(x) = | x + 2 | − 1 , x nalezy do R
Oblicz miejsca zerowe funkcji f
Zapisz wzór funkcji f bez użycia znaku wartości bezwzględnej.
Naszkicuj wykres funkcji f
Podaj zbiór wartości funkcji f
Prosiłabym o pomoc
6 gru 21:42
Bleee:
Ale w czym konkretnie? Nawet miejsc zerowych nie wyznaczysz?
6 gru 21:45
Jerzy:
Potrafisz rozwiązać równanie

x + 2| − 1 = 0 ?
6 gru 21:47
DM: Miejsca zerowe:
|x + 2| − 1 = 0
Opuszczamy wartość bezwzględną z minusem jeśli wyrażenie wewnątrz jest mniejsze od zera
i z plusem jeśli jest większe lub równe zero, czyli:
x + 2 − 1 = 0 dla x ∊ <−2; ∞)
−x −2 −1 = 0 dla x ∊ (−∞; −2)
6 gru 21:50
Natalia:

czyli wykres funkcji będzie wyglądał tak, a Zw = (−2 ;
∞ ) dobrze rozumiem?
6 gru 22:26
Bleee:
Nie mam bladego pojęcia co Ty tutaj narysowalas a ZW będzie [−1 ; +∞)
6 gru 22:34
Eta:
ZW= <−1,
∞)
6 gru 22:36