matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
Ola:
Mam do obliczenia taka całkę ∫(
√
1+4x
/x dx x jest w mianowniku bez pierwiastka
6 gru 19:27
jc:
1+4x=t
2
2dx=tdt
2t
2
dt
1
1
całka=∫
=∫(2+
−
)dt
t
2
−1
t−1
t+1
6 gru 19:50
Ola:
dzieki
6 gru 20:11