żelki
nicol: dzień dobry mam takie zadanko i chodzi o sprawdzenie wyniku
w pudełku znajduje się 12 żelek truskawkowych i 20 pomarańczowych. ile trzeba dołożyć żelek
truskawkowych aby prawdopodobieństwo wyciągnięcia żelka truskawkowego było równe 2:3
mi wyszło że trzeba dołożyć 28 żelek
6 gru 18:19
nicol: wiem,że moje zadanie dla Was do pestka ale dla mnie to być albo nie być bo jak wynik jest dobry
to znaczy że załapałam prawdopodobienstwo proszę pomóżcie
6 gru 18:25
Mila:
36+3x=64+2x
x=28
Spr.
| | 12+28 | | 40 | | 2 | |
p= |
| = |
| = |
| |
| | 12+28+20 | | 60 | | 3 | |
6 gru 18:31
6 gru 18:54
Mila:
Pracuj owocnie dalej
6 gru 18:59