Wektory, proszę o pomoc
ziomichal: Dane są wektory u=[−2, 1], w=[6, −2] oraz punkt B(7, 1). Oblicz współrzędne punktu A, wiedząc,
że AB = 0,5 * w − 3 * u.
Niezbyt rozumiem jak liczyć takie wektory, bo są tu "podwójne" wyrażenia i tego nie ogarniam
6 gru 18:08
Satan: Skorzystaj, że wektor AB = B − A
| | 1 | |
A = [7,1] + 3[−2, 1] − |
| [6, −2] |
| | 2 | |
A = [7, 1] + [−6, 3] + [−3, 1]
A = [−2, 5]
Spr:
AB = [7 + 2, 1 − 5] = [9, −4]
| 1 | |
| w − 3u = [3, −1] + [6, −3] = [9, −4] |
| 2 | |
6 gru 18:16
Satan: Albo zrób podobnie, tyle, że podaj współrzędne A, np: x, y i rozwiązuj. Otrzymasz dwa układy
równań, jeden dla x, drugi dla y
6 gru 18:18
Satan: Wtedy masz:
AB = [7 − x, 1 − y]
Czyli korzystając z tego, co poprzednio napisałem:
[7 − x, 1 − y] = [9, −4]
Wektory są równe, gdy ich współrzędne są równe:
7 − x = 9
1 − y = −4
6 gru 18:20
ziomichal: Dziękuję bardzo, czyli wystarczyło wyznaczyć równanie A i potem wstawić.

Łatwiejsze niż
sądziłem
6 gru 18:23
Satan: Pewnie, nie taki diabeł straszny, jak go malują
6 gru 18:25