matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekatna
Pituś:
Krótsza przekątna trapezu prostokątnego ma długość d i dzieli trapez na dwa równoramienne trójkąty prostokątne. Pole tego trapezu jest równe...? wyszło mi 3/4d
2
, dobrze?
6 gru 18:03
Mila:
1
1
P
ABCD
=
c
2
+
d
2
2
2
d
2
=c
2
+c
2
2c
2
=d
2
1
c
2
=
d
2
2
1
1
1
P
ABCD
=
*
d
2
+
d
2
2
2
2
3
P
ABCD
=
d
2
4
===========
6 gru 18:23