Równanie wielomianowe z parametrem
jestembotem: Mam zbadać dla jakich wartości parametru m podane równanie ma 2 różne rozwiązania
x4 +2(m−2)x2 + m2 −1
Na początku oznaczyłem x2 jako t (t ≥ 0). Dalej nie wiem co zrobić. Nie było mnie w szkole i
wiem tylko, że zrobili takie przypadki:
1. Δ=0 ∧ t0 > 0
2. Δ>0 ∧ t1t2 < 0
Proszę o wytłumaczenie dlaczego takie są przypadki. Nie rozumiem skąd one się biorą. Z góry
dziękuję za pomoc.
6 gru 18:02
Jerzy:
Co będzie,jak t1 = 5 i t2 = 8?
6 gru 18:25
jestembotem: tego nie wiem
6 gru 19:33
Jerzy:
Wtedy wyjściowe równanie ma 4 rozwiązania,a nie 2.Przemyśl to.
6 gru 19:39
Tadeusz:
to włącz myślenie
6 gru 19:39
PW: Przede wszystkim nie ma równania, o czym mówimy?
7 gru 12:28