nierówność trójkąta
Artresan: Wykaż, że |a−b| ≤ |a−c| + |b−c|, gdzie a,b,c∊R
Jak w miarę szybko pokazać taką nierówność? Wiem, że będzie ona prawdziwa, jednak podniesienie
do kwadratu wprawia mnie w masę obliczeń, a obliczanie pojedynczych przypadków też sporo
zajmie. Potrzebny mi jest jedynie szkic dowodu, do udowodnienia nierówności trójkąta.
6 gru 17:07
Artresan: w metryce
6 gru 17:10
Adamm:
u = a−c
v = c−b
|u+v| ≤ |u|+|v|
⇔
(u+v)2 ≤ u2+2|u||v|+v2
⇔
uv ≤ |uv|
oczywiste z definicji
6 gru 17:17
Adamm:
ogólnie korzysta się z nierówności Cauchy'ego
|x+y|2 = |x|2+2(x, y)+|y|2 ≤ |x|2+2|x||y|+|y|2 = (|x|+|y|)2
|x+y| ≤ |x|+|y|
6 gru 17:24