Logarytmy
Janek: Oblicz iloczyn logarytmów log5 4 log 65 log 76 log 87 jest równy:
6 gru 16:39
6latek: Jakby zastosowac ten wzor
log
ab*log
ca= log
cb
=======================
log
54*log
65= log
64
log
64*log
76= log
74
log
74*log
87= log
84
| | 1 | | 2 | |
log84= log23*22= |
| *2log22= |
| |
| | 3 | | 3 | |
6 gru 18:03
Mila:
Ja pamiętam wzór:
| | logc(b) | |
loga (b)= |
| przy odpowiednich założeniach |
| | logc(a) | |
log
5(4)*log
6(5)*log
7(6)*log
8(7)=
| | log6 4 | | log8(6) | |
= |
| *log6 (5)* |
| *log8(7)= |
| | log6 5 | | log8(7) | |
| | 1 | | 2 | |
=log6(4)*log8(6)=log6(4)* |
| = |
| |
| | log6(8) | | 3 | |
6 gru 18:57