Podzielność
Michał: Liczb całkowitych nieujemnych mniejszych od 2017, które są podzielne przez
3 lub 4 lecz nie są podzielne przez 5 jest
6 gru 16:05
Adamm:
|(A3∪A4)∩A5c| = |A3∩A5c|+|A4∩A5c|−|A3∩A4∩A5c|
= |A3|−|A3∩A5|+|A4|−|A4∩A5|−|A3∩A4|+|A3∩A4∩A5| =
= 672−134+504−100−168+33 = 807
6 gru 16:18
Jolanta: moż tak na począatek przez 3
a
1=3 r=3 an<2017
a
n=a
1+(n−1)r
3+(n−1)*3<2017
3+3n−3<2017
3n<2017
n=672
6 gru 16:20
Adamm:
|An| = [2017/n], gdzie An − zbiór liczb podzielnych przez n, mniejszych od 2017,
[] − część całkowita
6 gru 16:40
Jolanta: Adamm możesz mi wytłumaczyć dlaczego dodajesz 33 .Tak liczylam
przez 4
a1=4 r=4 n=504
liczby które dzielą sie przez 3 i 4 dzielą się przez 12 a1=12 r=12 n=168
liczby które dzielą sie przez 3 i 5 dzielą się przez 15 a1=15 r=15 n=134
liczby ,które dzielą się przez 4 i 5 dzielą się przez 20 a1=20 r=20 n=100
liczby ,które dzielą sie przez 3 i 4 i 5 dzielą się przez120 a1=120 r =120 n=12
672+504−168−134−100−12=762
6 gru 19:46
Jolanta: ?
6 gru 20:06
Jolanta: Czy ktoś może mi to wyjaśnić ?
6 gru 20:14
Mila:
Liczby ,które dzielą się przez 3 i 4 i 5 ⇔dzielą się przez 60 − jest ich 33
6 gru 20:19
Jolanta: 
taaa u mnie 3*4*5=120 czyli powinniśmy odjąć 33 ?
6 gru 20:28
Adamm:
nie, dodać 33
6 gru 20:39
Jolanta: dlaczego dodać ? Liczby mialy się dzielić przez 3 lub 4 ale nie przez 5.A te się dzielą
6 gru 21:08
Mila:
1) |A3∪A4|=672+504−168=1008
2)
|A3,5∪A4,5|=||A3,5|+|A4,5|−|A3,5∩A4,5|=
=134+100−33=201
3)
1008−201=807
6 gru 21:17
Adamm:
To coś w rodzaju reguły włączeń i wyłączeń. Musisz je dodać, bo wcześniej odjęłaś za dużo
6 gru 21:19
prosta:

Proponuję diagram:
6 gru 21:26
Jolanta: Dziekuję

coś mnie zablokowało
6 gru 21:31