Fizyka+ równania różniczkowe
jessy44: Beczka o kształcie walca o wysokosci H=2m i srednicy 2R=1,6m wypełniona
jest woda. Beczka jest połozona poziomo. W najnizszym punkcie beczki
jest otwór o srednicy 2r=6cm przez który wylewa sie woda z predkoscia
v = 0,6√2gh gdzie g− przyspieszenie ziemskie, h− wysokosc słupa wody nad
otworem. Obliczyc czas po którym beczka bedzie oprózniona.
Totalnie nie wiem jak zacząć, wiem tylko, że trzeba wyjść na równanie różniczkowe. Pomocy
6 gru 12:39
ABC: miałaś prawo Torricellego? Pewny nie jestem ale to chyba z czegoś takiego:
gdzie s− pole przekroju otworu wypływowego
S − pole przekroju zbiornika
Niech się jakiś fizyk wypowie
6 gru 13:06
6latek: Znam takich ktorzy sie wypowiedza
6 gru 13:10