4 zadania
kluska: cześć, mam trochę zadań, mógłby ktoś pomóc?

1. Wyznaczyć kąt, jaki krzywa popytu Q(p) = p
2 − 10p + 26 (p ∈ (5, 0)) tworzą z osią ceny p
0
= 2
2. Wyznaczyć kąt, pod jakim przecinają się krzywe podaży S(p) = e
√3p −5 i popytu Q(p) =
e
p − 5
w punkcie równowagi
3. Wyznaczyć funkcję a) zysku, b) dochodu krańcowego, a następnie obliczyć jej
wartość dla wielkości produkcji i podać interpretację wyniku:
Z(x) = x * e
−x2 + 3x, x0 = 1
4 Wyznaczyć elastyczność funkcji popytu:
Q(p) = In(p
2 − 2p +2)
Q(p) = e
2pp2−1
w punkcie p = 2 oraz podać interpretację.
Blee:
1) co oznacza zapis p ∊ (5,0)

2) punkt równowagi chociaż jesteś w stanie wyznaczyć