Ile jest surjekcji ze zbioru 8-elementowego w 5 elementowy?
asdf: Ile jest surjekcji ze zbioru 8−elementowego w 5 elementowy?
Proszę o w miarę możliwości dokładne wyjaśnienie, gdyż długo siedziałem nad tym zadaniem i nie
mogłem nawet zacząć...
6 gru 00:11
Blee:
surjekcja jest wtedy gdy każdemu elementowi ze zbioru X przyporządkujemy jakiś element zbioru Y
więc 58 (mamy 8 elementów którym wybieramy dowolny element z 5 do wyboru)
6 gru 00:14
asdf: Jesteś pewny że to będzie 58?
Coś się to za proste wydaje
6 gru 00:15
Blee:
A jaka jest definicja funkcji 'na'
6 gru 00:16
asdf: W tym zadaniu mieliśmy skorzystać z zasady właczeń lub wyłączeń albo liczb Strilinga 2 rodzaju,
stąd moje zdziwienie
6 gru 00:17
Blee:
dobra ... oczywiście głupotę napisałem
surjekcja jest wtedy gdy każdy element z Y jest chociaż raz przyporządkowany
6 gru 00:17
asdf: Może i tak, ale ja nadal nie wiem :x
Mógłbyś mi tak "na chłopski rozum" powiedzieć o co chodzi z tymi surjekcjami. Co to w ogóle
jest?
Czytałem mase regułek ale nie mogę ogarnąć. Że cały zbiór wartości pokrywa sie z dziedziną? Nie
wiem
6 gru 00:22
Pytający:
Przykładowo rozważmy funkcje f: {0,1,2}→{3,4}. Wszystkich takich funkcji jest 23, bo dla
każdego argumentu (0,1,2) funkcja może przyjąć 2 wartości (3,4). Suriekcjami są jedynie te
funkcje, które przyjmują wszystkie wartości z przedziwdziedziny (tu ze zbioru {3,4}). Znaczy
funkcja jest "na" / jest suriekcją, gdy zbiór wartości jest równy przeciwdziedzinie.
Tu prościej wypisać, które z tych funkcji nie są suriekcjami:
• f(0)=f(1)=f(2)=3 nie jest suriekcją, bo nie ma takiego x∊{0,1,2}, że f(x)=4
zbiór wartości = {3} ≠ {3,4} = przeciwdziedzina
• f(0)=f(1)=f(2)=4 nie jest suriekcją, bo nie ma takiego x∊{0,1,2}, że f(x)=3
zbiór wartości = {4} ≠ {3,4} = przeciwdziedzina
6 gru 00:55
Basia:
Blee
wydaje mi się, że 58 to liczba wszystkich funkcji określonych na zbiorze 8−elementowym
o wartościach w zbiorze 5−elementowym
surjekcji jest mniej
6 gru 15:47
Pytający:
Zgadza się Basiu, suriekcji jest S(8,5)*5!=1050*120=126000.
S(8,5) // podziałów zbioru argumentów funkcji na 5 niepustych, rozłącznych podzbiorów
5! // możliwych przyporządkowań jeden do jednego elementów przedziwdziedziny do podzbiorów w
danym podziale
6 gru 16:45
6 gru 16:52
Mila:
Można też tak:
5!*S2(8,5)=120*1050=126 000
6 gru 17:14