iloczyn kartezjański prosze o pomoc
bartek: Wiem co to iloczyn kartezjański ale nie wiem jak udowodnić ze to prawda albo fałsz:
1) (A x B) \ (C x D) = (A x C) \ (B x D)
2) (A x B) \ (C ∩ D) = (B x A) \ (C ∩ D)
Proszę o pomoc jutro kolos
5 gru 23:12
iteRacj@:
(A x B) \ (C ∩ D) = (B x A) \ (C ∩ D) fałsz, można podać taki kontrprzykład
A={♠}, B={♣}, C={♥}, D={♦}
A x B={<♠,♣>}, B x A={<♣,♠>}
i podaj różnice zbiorów
5 gru 23:31
bartek: dzieki a ten drugi przyklad?
5 gru 23:47
Pytający:
Podobnie jak napisała Iteracj@, wystarczy podać kontrprzykład:
dla A={0}, B={1}, C={2}, D={3}
(A x B) \ (C x D) = {(0,1)} \ {(2,3)} = {(0,1)}
≠
(A x C) \ (B x D) = {(0,2)} \ {(1,3)} = {(0,2)}
6 gru 01:03