aa
Hugo: Rozwiązać następujące rekurencje liniowe
a) S
n+1 = s
n + 3s
n−1
jak się za takie zadanie zabrać? z góry dziękuję za pomoc
5 gru 21:18
Adamm:
x
2−x−3 = 0
Δ = 13
| | 1−√13 | | 1+√13 | |
sn = c1( |
| )n+c2( |
| )n |
| | 2 | | 2 | |
5 gru 21:20
Mila:
A warunki początkowe?
5 gru 21:21
Hugo: właśnie nic nie mam, poza tym co napisałem

warunki początkowe to rozumiem że s
0 i s
1 ?
5 gru 21:23
Hugo: @Adamm dziękuję !

spróbuje machnąć kilka kolejnych przykładów sam
5 gru 21:23
Hugo: c')
x
2 = 2x +3
x
2 −2x −3 = 0
delta = 4 +4*3 = 16
C1 = 2+4)/2 = 3
C2 = 2−4)/2 = −1
sn = C1(−1)
n + C23
n , zgodnie z kluczem

b) S
n+1 = −4s
n +5s
n−1
x
2 = −4x + 5
x
2 +4x −5 = 0
delta = b
2 − 4ac = 16+20 = 36 >0
C2 = (−4−6)/2 = −5
C1 = (−4+6)/2 = 1
s
n = C2(−5)
n + C1
n
dobrze

wdl klucza
5 gru 21:50
Hugo: co w przypadku takiego trudniejszego:
d') S
n+1 = 6s
n − 5s
n−1
?
s0 = 5 , s1 = 1
klucz: s
n = 6 − 5
n
5 gru 21:55
Satan: λ2 − 6λ + 5 = 0
λ1 = 1
λ2 = 5
Sn = a(1)n + b(5)2
S0 = a(1)0 + b(5)0
S1 = a(1)1 + b(5)1
Stąd mamy:
a + b = 5
a + 5b = 1
Czyli:
a = 1 − 5b
1 − 4b = 5
4b = −4
b = −1
Czyli a = 6
Więc:
Sn = 6(1)2 + (−1)(5)2
Sn = 6 − 5n
5 gru 22:06
Hugo:
x = 6x − 5
x − 6x + 5 = 0
delta = 36+20 = 54
√54 = 3
√6 = p
x1= (6+p)/2
x2= (6−p)/2
s
n = C1*((6+p)/2)
n + C1*((6−p)/2)
n
cos to chyba zle jest
5 gru 22:07
Satan: Korekta: W drugiej linijce od dołu zamiast kwadratu powinno być "n"
5 gru 22:07
Satan: Hugo, bo:
Δ = b2 − 4ac
Czyli:
Δ = (−6)2 −4*1*5 = 36 − 20
5 gru 22:08
Hugo: @Satan czyli wgl bez delty, samo podstawienia

dzieki
5 gru 22:09
Hugo: racja, rozumiem ze jak bym dał tam dobry znak to tez moglo by wyjsc, ale Twoje lepsze !
5 gru 22:10
Satan: Generalnie to, co napisałem korzysta z tego, co napisał Adamm, bo po drodze powinienem jeszcze
trochę się narobić, by dotrzeć do tej postaci
5 gru 22:14
Mila:
sn+1 = 6sn − 5sn−1 − równanie jednorodne
s0 = 5 , s1 = 1
1) równanie charakterystyczne:
x2−6x+5=0
x1=1 lub x2=5
2) Rozwiązanie ma postać:
sn=A*1n+B*5n
Z warunków początkowych wyznaczamy wsp. A i B
s0=5=A+B*50
s1=1=A+B*51
A+B=5
A+5B=1
===== odejmuję stronami
−4B=4, B=−1
A+(−1)=5
A=6, B=−1
sn=6−5n
==========
5 gru 22:18
Mila:
sn+1 = 6sn − 5sn−1
Możesz sprawdzić ( np. na kolokwium)
Z rekurencji:
s2=6s1−5s0=6*1−5*5=−19
s3=6s2−5s1=6*(−19)−5*1=−114−5=−119
Wg otrzymanego wzoru:
s2=6−52=−19
s3=6−53=6−125=−119
5 gru 22:23
Hugo: Fajne dziękuję
5 gru 22:47
Mila:
5 gru 22:50
Hugo: idąc kolejnymi przykładami... mamy takie 2
n
S
n+1 = 3s
n−2s
n−1 +
2n
nie ma podanych: s
0 i s
1
to można tak wyciąć? bez 2
n?
x
2 = 3x −2
x
2 −3 +2 = 0
delta = 9−8 = 1
C1 = (3+1)/2 = 2
C2 = (3−1)/2 = 1
S
n = C1 * 2
n + C2 * 1
n
co należy uczynić z tym 2
n? n(An+B)?
5 gru 23:02
Mila:
(*) s
n+1 = 3s
n−2s
n−1 + 2
n− równanie niejednorodne
x
2 −3x +2 = 0 r. charakterystyczne
x
1=2 lub x
2=1
s
n(1)=A*2
n+B
s
n(2)=C*n*2
n, (gdyby 2 nie było roz. równania char. to byłoby : C*2
n)
s
n=s
n(1)+s
n(2)
1) wyznaczamy C , podstawiamy do (*) C*n*2
n
C*(n+1)*2
n+1=3*C*n*2
n−2*C*(n−1)*2
n−1+2
n /:2
n
2C(n+1)=3Cn−C(n−1)+1
2C*n+2C=3C*n−C*n+C+1
C=1
s
n(2)=n*2
n
sn=A*2n+B+n*2n
Do wyznaczenia A i B potrzebne a
0 ,a
1
Posprawdzaj rachunki
5 gru 23:57
Mila:
Dobranoc
5 gru 23:58
Mariusz:
Hugo na dyskretnej dla informatyków powinieneś mieć też funkcje tworzące
(do rozwiązywania równań rekurencyjnych przydają się dwie zwykła, geometryczna
i wykładnicza
zwykła dla ciągu jedynek generuje szereg geometryczny
wykładnicza dla ciągu jedynek generuje funkcję wykładniczą
− a konkretnie jej rozwinięcie w szereg)
s
n+1 = s
n + 3s
n−1
s
n=s
n−1+3s
n−2
S(x)=∑
n=0∞s
nx
n
∑
n=2∞s
nx
n=∑
n=2∞s
n−1x
n+∑
n=2∞3s
n−2x
n
∑
n=2∞s
nx
n=x(∑
n=1∞s
nx
n)+3x
2(∑
n=0∞s
nx
n)
∑
n=0∞s
nx
n−s
0−s
1x=x(∑
n=0∞s
nx
n−s
0)+3x
2(∑
n=0∞s
nx
n)
S(x)−s
0−s
1x=x(S(x)−s
0)+3x
2S(x)
S(x)−s
0−s
1x=xS(x)−xs
0+3x
2S(x)
S(x)(1−x−3x
2)=s
0+(s
1−s
0)x
| | s0+(s1−s0)x | |
S(x)= |
| |
| | 1−x−3x2 | |
| | A(1−λ2x)+B(1−λ1x) | |
S(x)= |
| |
| | (1−λ1x)(1−λ2x) | |
A+B=s
0
−λ
2A−λ
1B=s
1−s
0
λ
2A+λ
2B=λ
2s
0
−λ
2A−λ
1B=s
1−s
0
(λ
2−λ
1)B=s
1+(λ
2−1)s
0
λ
1A+λ
1B=λ
1s
0
−λ
2A−λ
1B=s
1−s
0
(λ
1−λ
2)A=s
1+(λ
1−1)s
0
(1−λ
1x)(1−λ
2x)=1−x−3x
2
1−λ
2x−λ
1x+λ
1λ
2x
2=1−x−3x
2
1−(λ
1+λ
2)x+λ
1λ
2x
2=1−x−3x
2
λ
1+λ
2=1
λ
1λ
2=−3
λ
2−λ−3=0
| | 1−√13 | | 1+√13 | |
sn=A( |
| )n+B( |
| )}{n} |
| | 2 | | 2 | |
6 gru 13:40