Układ równań - metoda algebraiczna (przekształceń)
Bartek: x1−2x1+3x3 = 4
2x1 − 4x2 + x3 = 3
3x1 + x2 − x3 = 2
5 gru 20:48
Janek191:
Czy jest tak:
x1 − 2 x2 + 3 x3 = 4
2 x1 − 4 x2 + x3 = 3
3 x1 + x2 − x2 = 2 ?
7 gru 12:36
Leszek: W trzeci wierszu blad w druku ,powinno byc : 3x1 + x2 − x3 = 2
Pierwszy wiersz mnozymy przez ( −2) i dodajemy do drugiego i otrzymujemy: − 5x3 = −5 ⇒
x3 = 1 i podstawiasz do drugiego i trzeciego wiersza , masz uklad rownan:
2x1 − 4x2 = 2
3x1 + x2 = 3
Dokoncz !
7 gru 13:46