reguła de l'hospitala
adi3d: Witam. Jak obliczyć taka granice reguła de l'hospitala?
x−>0
5 gru 20:45
Leszek: | | ex sin 4x | | ex | | sin 4x | |
lim |
| = lim |
| * lim |
| /4 = |
| | x4 | | x3 | | 4x | |
| | ex | |
= (1/4) lim |
| = .......... dokoncz stosujac trzykrotnie regule H . |
| | x3 | |
5 gru 21:28
Jerzy:
@Leszek .... popraw.
5 gru 21:33
Leszek: Tak , sorry liczba 4 jest mnozona
5 gru 21:37
Jerzy:
5 gru 21:39
ABC: coś mi tu śmierdzi... granice jednostronne tej wyjściowej funkcji w zerze są −∞ i +∞ więc
granica nie istnieje
5 gru 21:56
grzest:
@Leszek
Nie możesz stosować reguły de l'Hospitala w tym przypadku, ABC ma rację.
6 gru 11:01
Leszek: Kolego @ABC , wes perfumy i gleboki oddech i pomysl chwile ! !
| | sin 4x | |
lim |
| = 1 , dla x→0 , ( patrz odpowiednie twierdzenie) |
| | 4x | |
lim [ f(x) *g(x) ] = lim f(x) * lim g(x) , ( patrz odpowiednie twierdzenie)
| | ex | |
Czyli zostaje do policzenia lim |
| = .... |
| | x3 | |
6 gru 15:27
Adamm:
@Leszek
pomyśl chwilę i nie pisz głupot
6 gru 16:21
Leszek: Adamm , co jest glupie w moim wpisie , jedynie pomylka ktora poprawilem po uwadze Jerzego
i to ze napisalem o trzykrotnym stosowaniu reguly H , ale ostatni moj wpis jest
| | ex | |
poprawny , bez reguly H proponowalem zeby ucze obliczyl granice lim |
| |
| | x3 | |
gdzie tu jest zle ? ?
6 gru 20:08
ABC: Leszek a co powiesz o prawdziwości zdania:
| | ex | |
nie istnieje limx→0 |
| |
| | x3 | |
lepiej niech uczeń nie oblicza czegoś co nie istnieje, zgadasz się z takim postulatem?
6 gru 20:13
Leszek: Tak , zgadzam sie pod warunkiem ,ze uczen wykaze ze granica nie istnieje ,
| | sin kx | |
Chcialem pokazac ,zeby uczen skorzystal z twierdzenia o granicy lim |
| dla x→0 |
| | kx | |
6 gru 20:17
Adamm:
Mówię że głupie, bo została zwrócona na to uwaga ci już 2 razy.
Reguły l'Hopitala nie można użyć, bo ex → 1 gdy x→0
6 gru 20:43
student: granica to 1
6 gru 20:47
Leszek: Kolega @Adamm jest bardzo zdolny matematycznie , ale jest osoba ktora zawsze chce miec
ostatnie zdanie , a jest powiedzenie ze " ostatni gasi swiatlo "
6 gru 21:02