matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbiór wartości funkcji homograficznej
Dawid:
3x
Jaki jest zbiór wartości funkcji :
x−3
5 gru 20:22
PW:
Jeżeli trzeba to wykazać bezpośrednio, to rachować tak:
3x
3(x−3)+9
9
=
= 3+
x−3
x−3
x−3
Szukanie wartości tej funkcji polega na odpowiedzi, dla jakich rzeczywistych "w" równanie
9
3+
=w, x∊R\{3]
x−3
ma rozwiązanie.
9
=w−3
x−3
− jest oczywiste, że nie ma rozwiazania dla w=3, zaś dla pozostałych "w"
9
x−3=
w−3
9
x=3+
w−3
jest rozwiązaniem. Odp. Zbiorem wartości funkcji jest R\{3}.
5 gru 20:45