Kombinatoryka
Satan: Mamy 30 nagród i 200 osób, przy czym nagrody są rozróżnialne.
(a) Na ile sposobów można rozdać nagrody, jeśli każdy może dostać dowolną liczbę nagród?
Czyli do każdej nagrody można przypisać 200 osób, więc to będzie 30200, tak?
(b) Każda osoba może otrzymać co najwyżej jedną nagrodę
Czyli każdej nagrodzie można przypisać o jedną osobę mniej, niż poprzedniej nagrodzie:
200 * 199 * ... * 172 * 171
A jak to rozwiązać, gdy nagrody są nierozróżnialne? Jak to sobie wyobrazić, jak to działa?
5 gru 19:29
Satan: Poprawka: tam ma być 30200, w (a)
5 gru 19:30
PW: Rozumowanie "każdej nagrodzie można przypisać 200 osób" jest błędne.
To ludziom przypisujemy nagrody, a nie odwrotnie.
Funkcje
f:{1, 2, 3, ..., 200} → {1, 2, 3, ..., 30}
też nie opisują dobrze tego co się dzieje.
Rozwiązanie jest dość skomplikowane − trzeba podzielić zbiór nagród na wszystkie możliwe
podzbiory, a następnie każdemu podziałowi przyporządkować wybraną grupę osób o odpowiedniej
liczności i jeszcze permutować te osoby
5 gru 19:53
Pytający:
Rozwiązanie jest skomplikowane, o ile na siłę je sobie utrudniamy, przecież:
| | | |
∑k=130(S(30,k)* | *k!)=20030 |
| | |
I nie rozumiem, co jest błędnego w rozumowaniu "każdej nagrodzie można przypisać 200 osób", toć
taka nagroda sobie leży i czeka, aż przypisze się ją jakiemuś człowiekowi (czy też przypisze
się jej człowieka, ot to samo inaczej sformułowane).
5 gru 20:51
5 gru 20:52
PW: Miałem jakieś zaćmienie,

na zasadzie "zbyt duża wiedza czasami przeszkadza", dziękuję
za naprostowanie.
A sformułowanie mnie zmyliło od samego początku, "każdej nagrodzie można przypisać 200 osób"
źle brzmi, powinno być "każdej nagrodzie można przypisać jedną z 200 osób".
5 gru 21:03
Satan: Tak, racja, w (a) podałem inny wynik, niż wyraziłem słowami. A co w przypadku, gdy nagrody są
nierozróżnialne? Takie mam zadanie i dość to dla mnie ciężkie do zobrazowania. Nie mam pojęcia
jak przypisać do nagrody osobę lub na odwrót, gdy wszystko jest jednakowe.
W odpowiedziach mam kolejno:
O ile jeszcze (b') mogę tłumaczyć, że spośród 200 osób wybieramy 30, które nagrodę dostanie, o
tyle (a') jest już pewną dla mnie abstrakcją.
5 gru 21:10
Satan: PW, fakt, to ładniej brzmi, a raczej jednoznacznie, więc poniekąd mogłem Cię wprowadzić w
błąd.
5 gru 21:13
Mila:
1) Nagrody nierozróżnialne. Osoby rozróżnialne
200− liczba osób
30 liczba nagród
Na ile sposobów możemy przydzielić nagrody?
Stosujemy kombinacje z powtórzeniami.
x
1+x
2+...+x
200=30
liczba rozwiązań tego równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych będzie odpowiedzią.
Ta liczba to:
5 gru 21:20
Pytający:
PW, też mi się zdarzyło tak (sumą z liczbami Stirlinga itd.) odpowiedzieć jakiemuś
licealiście. Zdaje mi się, że wtedy
Mila napisała to "nieco prostsze" rozwiązanie.

Dla nierozróżnialnych nagród można tak:
wyobraź sobie, że wszystkie 200 osób stoi w rządku i pomiędzy każdą parą osób jest ścianka.
Takich ścianek jest 200−1=199. Gdy nagrody każdej osoby ustawisz przed nią też w rządku (też
pomiędzy tymi ściankami), to patrząc z przodu masz 199 ścianek i 30 nagród w jakiejś
kolejności. Każda różna kolejność odpowiada oczywiście innemu przyznaniu nagród (nagrody przed
pierwszą ścianką są pierwszej osoby, między pierwszą i drugą ścianką są nagrody drugiej osoby
itd.). A takich różnych kolejności jest (jak kto woli liczyć):
| (200−1+30)! | |
| = // odpowiednio ścianki i nagrody są nierozróżnialne między sobą |
| (200−1)!*30! | |
5 gru 21:32
Satan: Hm, czyli tu tkwił szkopuł. Brałem osoby za nierozróżnialne od samego początku, kiedy one
powinny być rozróżnialne. Co do rozwiązania − wszystko już jasne.
Dziękuję Wam
5 gru 21:33
Satan: O, takie zobrazowanie Pytającego jest nawet lepsze, choć spotkałem się już z zapisem sumy
od x1 do x200. Problem był po prostu myślowy − powinienem ponumerować osoby, a tego nie
zrobiłem.
5 gru 21:37