Roztwory procenty
Jan: W jakim stosunku należy zmieszać dwa roztwory cukru o stężeniach 6 %
i 20 %, aby otrzymać roztwór 15−procentowy?
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić takie zadanie? Jakim sposobem ? Chciałbym to zrozumieć.
5 gru 18:06
Blee:
x*6% + y*20% = (x+y)*15%
6x + 20y = 15x + 15y
5y = 9x
w proporcjach 5 do 9
sprawdzenie:
bierzemy 5 litrów pierwszego roztworu i 9 litrów drugiego ... w sumie dostajemy 14 litrów
roztworu
5*6% + 9*20% = 0.3 + 1.8 = 2.1 (tyle mamy 'litrów' cukru po zmieszaniu)
no i się zgadza
5 gru 18:16
5 gru 18:25