Blee:
oznaczmy najkrótszy bok jako naszą podstawę (a) ... jako, że jest to najkrótszy bok, to możemy
go wziąć największy jaki możliwy (nie wpłynie to negatywnie na nierówności trójkąta), więc x=1
teraz musimy się zastanowić jaka jest MAKSYMALNA wysokość jaką możemy uzyskać ... zauważmy, ze
wysokość w trójkącie NIE MOŻE być w takim przypadku większa od średniej długości boku trójkąta
czyli dla 'konkretnych' x i y największe pole będzie miał trójkąt prostokątny o
przyprostokątnych x i y (P
Δ = x*y)
i teraz ... jakie maksymalne y można wybrać, aby spełniony został podany w zadaniu warunek (co
do długości 'z' ) oraz nierówności trójkąta?
2
2 ≤ 1
2 + y
2 ≤ 3
2
4 ≤ 1 + y
2 ≤ 9
3 ≤ y
2 ≤ 8 −> czyli biorąc maksymalny możliwy 'y' (czyli y=2) zadany warunek będzie
spełniony (znajdzie się 'z' z przedziału <2,3> tak aby to był trójkąt prostokątny)