Udowodnij
amd: Wykaż, że dla dowolnych liczb całkowitych m oraz k wyrażenie m3k−k3m jest podzielne przez
6.
5 gru 17:39
Blee:
m3k − k3m = km(m2 − k2) = km(m−k)(m+k)
I rozpatrujesz wszystkie możliwości
5 gru 17:45
amd: Ten rozkład jest oczywisty, ale jak rozpatrzyć wszystkie możliwości? Jest ich ogrom...
5 gru 17:48
Blee:
nie jest ogrom bo część odrzucasz od razu jako 'banalne', z tego co zostaje prawie połowy nie
musisz badać, tak naprawdę (jak już chcesz być skrupulatny) to rozpatrujesz 15 możliwości
(można to jeszcze dodatkowo zredukować)
5 gru 17:50
Blee:
1) wszystkie możliwości typu:
m = 6j + h (1 ≤ h ≤ 5)
k = 6i + (6−h) (1 ≤ h ≤ 5)
oznaczają, że (m+k) = 6(j + i + 1)
2) wszystkie możliwości typu:
m = 6j
k dowolne
oznaczają, że mk = 6jk
3)
wszystkie możliwości typu:
m = 6j + h (1 ≤ h ≤ 5)
k = 6i + h (1 ≤ h ≤ 5)
oznaczają, że (m−k) = 6(j − i)
i tymi trzema przypadkami ograniczyliśmy się do sprawdzenia liczb postaci:
6j+1 ; 6i + 2
6j+1 ; 6i + 3
6j+1 ; 6i + 4
6j+2 ; 6i + 3
6j+2 ; 6i + 5
6j+3 ; 6i + 4
6j+2 ; 6i + 5
6j+4 ; 6i + 5
5 gru 17:56
ICSP: m3k−k3m = k[m3 − m] − m[k3 − k] = 6k1 , k1 ∊ Z
5 gru 19:20
Mila:
No i gotowe
5 gru 19:28
student: | | | | | |
m3k − k3m = m3k − mk + km − k3m = k(m3−m) − m(k3−k) = 6k | − 6m | |
| | | |
5 gru 20:40