Permutacje
Satan: Mamy zbiór A = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} i mam obliczyć liczbę permutacji zbioru A takich, że
liczby 5 i 7 nie sąsiadują ze sobą.
8! − tyle mamy permutacji zbioru A
Teraz najlepiej będzie odjąć te permutacje, w których 5 i 7 ze sobą sąsiadują, tylko nie wiem,
czy poprawnie to robię.
Mamy 8 komórek i w pierwsze dwie wkładamy liczby 5 i 7, do reszty wkładamy resztę liczb. Potem
wkładamy do drugiej i trzeciej komórki liczby 5 i 7, a do reszty resztę liczb. Analogicznie
robię z pozostałymi komórkami. Więc otrzymuję:
7 * 6! takich ciągów. Ale, że to ciągi, to mam jeszcze tyle samo ciągów, gdy to 7 wsadzę do
komórki o niższym indeksie, a 5 do tej o wyższym. Czyli łącznie mam:
2 * 7 * 6!
W takim wypadku tych permutacji jest:
8! − 2*7*6!, tak? Nie wiem, czy nie za bardzo to niepotrzebnie komplikuję, kombinatoryka to mój
słaby punkt.
Jest jeszcze druga część zadania, ale nie wiem jak sobie z nią poradzić. Mam wyliczyć liczbę
permutacji, gdzie 2,4,6 występują w porządku rosnącym. Ale tutaj obawiam się, że moje
możliwości na ten moment nie pozwalają mi wymyślić czegoś porządnego. Jakieś wskazówki?
5 gru 17:31
Blee:
dobrze kombinujesz
więc masz:
8! − 2*7! = 7!*(8−2) = 6*7!
5 gru 17:34
Blee:
ale te 2,4,6 mają stać jedno za drugim czy w dowolnej kombinacji (czyli np. 2, 1, 3, 4, 6, 9,
7)
5 gru 17:34
Blee:
jeżeli mają stać jedno za drugim ... to robisz tak jak poprzednio (czyli ustawiasz 2,4,6 na
pierwszych miejsca resztę dowolnie, później przestawiasz te trzy cyfry dalej , itd.)
5 gru 17:35
Satan: W treści dokładniej jest tak: "liczby 2,6,4 występują w porządku rosnącym". Ja to
zinterpretowałem tak, że np. cyfra 4 nie będzie w komórce o niższym indeksie niż cyfra 2
5 gru 17:37
Blee:
jeżeli jest druga opcja to zauważ, że permutacji zbioru {2,4,6} jest dokładnie 6
wszystkich permutacji zbioru A jest 8!
i DOKŁADNIE
1/
6 z nich będzie miała 2,4,6 w kolejności rosnącej (ale z możliwością
przedzielenia innymi cyframi)
5 gru 17:37
Satan: Jak się ma ilość permutacji zbioru {2, 4, 6} do permutacji zbioru A? Rozumiem skąd się bierze
| | 1 | |
|
| , bo dokładnie 1 z 6 permutacji zbioru {2, 4, 6} zawiera te liczby w rosnącej |
| | 6 | |
| | 1 | |
kolejności. Ale skąd wniosek, że w takim razie |
| wszystkich permutacji zbioru A spełnia |
| | 6 | |
ten warunek?
5 gru 17:57
Blee:
to może inaczej:
krok 1: wybierasz 3 miejsca w które umiejscowisz liczby {2,4,6}
| | | |
wybierasz te miejsca na | sposobów i musisz wpisać cyfry 2,4,6 DOKŁADNIE w tejże |
| | |
kolejności
krok 2: pozostałe miejsca wypełniasz resztą cyfr na 5! sposobów
| | 8! | | 8! | |
*1*5! = |
| *1*5! = |
| |
| | 3!*5! | | 6 | |
5 gru 18:09
Blee:
Ale jeszcze postaram Ci się wyjaśnić o co mi chodziło w pierwotnym podejściu.
Masz zestawienie wszystkich możliwych permutacji wybierając dowolną z nich, czyli np.:
1 2 3 4 5 6 7 8
możemy znaleźć DOKŁADNIE jeszcze 5 innych, które będą się różniły od tej tylko i zamianą cyfr
2,4,6 pomiędzy sobą
1 2 3 6 5 4 7 8
1 4 3 2 5 6 7 8
1 4 3 6 5 2 7 8
1 6 3 2 5 4 7 8
1 6 3 4 5 2 7 8
Każda permutacja będzie miała te trzy cyfry (2,4,6) w jednej z tych 6 kolejności ... więc
DOKŁADNIE 1/6 z nich będzie miała to w kolejności 2,4,6 (a także dokładnie 1/6 będzie miała w
kolejności 4,2,6 itd.)
5 gru 18:13
Satan: Okej, teraz wszystko stąd rozumiem. Dziękuję,
Blee
5 gru 18:17