granica ciągu
Pablo: an = 3nn / (n+1)n
Jak obliczyć taką granicę ciągu?
5 gru 17:22
6latek: Mianownik z dwumianu Newtona rozloz
Potem jak podzielisz przez nn zostanie ci w liczniku 3 a w mianowniku 1
5 gru 17:26
Blee:
| | n | | n+1 − 1 | | 1 | |
an = 3( |
| )n = 3( |
| )n = 3(1 − |
| )n |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
a z takiej postaci jesteś w stanie obliczyć granice ciągu
5 gru 17:27
6latek: Czesc
Blee 
A z tego co napisalem to nie policzy ?
5 gru 17:33
Pablo: wyszło mi 3/e, dobrze?
5 gru 17:34
Pablo: Liczyłem sposobem Blee, sposobu 6latek nie sprawdzałem
5 gru 17:35