John: Witam. Byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie tych zadań.Pozdrawiam. Kto pomoże

?
1. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 24cm, a jego wysokość
jest równa 12cm. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do
płaszczyzny jego podstawy.
2. Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 72
√3 cm
3, a jego wysokość
wynosi 2cm. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny
jego podstawy.
yeti:
Narysuj ten ostrosłup (bedzie łatwiej


w Δ -cie równobocz. hΔ= 1/2* a*
√3
wysokosci Δ równob. dzela sie w stosunku 1: 2
czyli w podstawie ostrosłupa to wykoystamy
1/3*h
p = 1/6*a *
√3 2/3 *h
p = 1/3*a*
√3
z trójkata prostokatnego gdzie jest ( H ostr. b
kr i 2/3*h
p )
wiesz

który trójkąt


obliczamy b
2 = H
2 + (2/3*h
p)
2
po podstawieniu otrzymasz a
2 =1296 → a = 36 cm
teraz z drugiego trójkąta prostok.
gdzie( H i 1/3*h
p -- to pzyprostokątne
h
b ( wysok. w ścianie -- to przeciwprostokątna Wiesz

bo nie mogę Ci narysować

teraz tylko tg α = H/ 1/3 h
p 2
√3
po wstawieniu danych tgα =2/
√3 tgα = --------
tgα ≈ 1,15 → α ≈ 49
0
( sprawdź czy nie ma pomyłki , bo liczyłam na piechotę

zad 2/ zupełnie podobnie


myśle ,że dasz radę

3