matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma
Pituś:
Suma wszystkich liczb całkowitych należących do przedziału (−11;211) jest równa..?
5 gru 17:02
6latek:
a
1
= −10 a
n
= 210 r=1 a
n
= a
1
+(n−1)*r 210= −10+n−1 wylicz z tego n
a
1
+a
n
S
n
=
*n
2
5 gru 17:07