Pochodne
7dayz: Oblicz, jaki kąt wypukły tworzy styczna do funkcji f(x)=2x4−7x+11 w punkcie x0=1 z osią OX.
Proszę o rozwiązanie ze szczegółowym wytłumaczeniem. PS. nie rozumiem do końca pochodnych.
5 gru 14:52
7dayz: Dopiero parę dni temu zacząłem się ich uczyć
5 gru 14:54
7dayz: I jescze jedno:
Prosta styczna do funkcji f(x)=√3x3−4x2 tworzy z osią OX kąt 60*. Wyznacz równanie tej
stycznej,wiedząc,że jest ona funkcją rosnącą.
5 gru 14:59
Jerzy:
f'(x) = 8x
3 − 7
f'(1) = 8 − 7 = 1
f'(1) = tgα = 1
5 gru 15:07
student: | | 2x4−7x+11−(2−7+11) | | 2x4−7x+5) | |
f'(1) = limx→1 |
| = limx→1 |
| = |
| | x−1 | | x−1 | |
| | (x−1)(2x3+2x2+2x−5) | |
limx→1 |
| = limx→12x3+2x2+2x−5 = 1 |
| | x−1 | |
5 gru 15:13
7dayz: a dlaczego granica dąży do 1?
5 gru 15:21
7dayz: i dlaczego 8−7?
5 gru 15:23
student: no wstawiasz 1 za x
5 gru 15:25
Jerzy:
f'(x) = 3√3x2 − 8x
3√3x2 − 8x = tg60 = √3 − z tego równania wyznaczysz x0
Styczna: y = f'(x0)(x − x0) + f(x0) i wybierasz tą, która jest funkcją rosnącą.
5 gru 15:25
Jerzy:
Nikt Ci nie każe w tym zadaniu liczyć pochodną z definicji.Korzystasz z gotowych wzorów.
5 gru 15:26
7dayz: dziekuje bardzo
5 gru 15:36
student: mój sposób jest lepszy bo nie musiałem wyznaczać pochodnej funkcji
5 gru 16:43
student:
5 gru 16:43