Suma
Mateusz: Oblicz sumę cyfr iloczynu liczb 99999985 i 100000015 bez użycia kalkulatora
5 gru 12:54
Adamm:
możemy zauważyć, że mamy 2 liczby
a−15 i a+15, gdzie a = 100000000
(a−15)(a+15) = a2−225 = 99999999 9999 9775
5 gru 12:59
Adamm:
i suma cyfr to 9*13+2*7+5 = 136
5 gru 13:00
student: skąd wiesz ile to jest 1000000002?
5 gru 13:07
Blee:
przecież
1000000002 = (108)2 = 1016
5 gru 13:28
student: a skąd wiesz, że 100000000=108?
5 gru 13:30
Blee:
liczysz liczbę '0' i wiesz jaka jest potęga
5 gru 13:36
Mila:
oj, student!
10!=10 jedno zero
102==10*10=100 dwa zera
103=1000 trzy zera
1000000=106
Teraz wiesz?
5 gru 16:39
Mila:
101=10 "omsknął" się palec w powyższym wpisie.
5 gru 17:05