Prosze o pomoc w obliczeniu granicy wraz z tłumaczeniem
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Proszę o pomoc w obliczeniu granicy w raz z tłumaczeniem
W linku zdjęcie zadania
https://zapodaj.net/a92193dd37528.jpg.html
5 gru 06:36
iteRacj@:
trzeba się domyslać, wpisz te przyklady
5 gru 08:20
Blee:
1) −∞
2) +∞
5 gru 09:26
5 gru 17:13
6latek: Prosciejszych granic do obliczenia nie dostaniesz
w pierwszsej wyciagnij n4 przeed nawias i napisz co dostales
5 gru 17:17
Mila:
| | 6*3n−4*6n | |
limn→∞ |
| = dzielimy licznik i mianownik przez 6n |
| | 2n+6n | |
| | 1 | | 1 | |
Ponieważ : ( |
| )n→0 i ( |
| )n→0 |
| | 2 | | 3 | |
5 gru 17:48
6latek: Dobry wieczor
Milu 
tam nie ma takiej granicy do policzenia .
5 gru 17:53
Mila:
Dobry wieczór, jest w jednym linku
5 gru 19:30
Sebastian Porowski: Panie 6 latku już pokazuje co mi wyszło
,chwile to zeszło bo poznawałem podstawy granic
wyszło mi cos takiego
https://zapodaj.net/48bd160a80516.jpg.html
Czy jest to dobrze? jeśli nie to dlaczego ?
5 gru 20:38
Sebastian Porowski: Panie Mila dziękuje za pomoc
5 gru 20:38
6latek: Sebastian zle
przeciez n4 przy n→∞ dazy do ∞ *(−5) = −∞
5 gru 20:48
Mila:
2)
| | 1 | | 6 | |
limn→∞ (1−6n−5n4)=limn→∞n4*( |
| − |
| −5)=−∞ |
| | n4 | | n3 | |
5 gru 20:50
6latek: druga granica sprowadz do wspolnego mianownika .
Potem wylacz najwieksza potege w liczniku i mianowniku
5 gru 20:50
5 gru 21:03
6latek: | | n3+n2+1 | |
= lim n→∞ |
| ( nie liczylem tego |
| | n2−3 | |
| | n3(1+n2/n3+1/n3 | |
= lim n→∞ |
| = ∞ (po skroceniu zostanie n a n →∞ |
| | n2(1−3/n2 | |
Ales odstawil kombinacje alpejskie
5 gru 21:10
Sebastian Porowski: Myślałem,że chodzi oto by największa potęga wyciągana przed nawias dla licznika i mianownika
była taka sama,jednak widzę,że osobno licze to dla każdego z tych elementow.
5 gru 21:15