aa
Hugo: Jeśli podzielę tabliczkę czekolady sprawiedliwie wśród 5 osób
4 kawałki zostanąniezjedzone, jeśli z kolei rozdzielę ją wśród 7 osób
pozostaną 3 kawałki. Ile kawałków ma mojaczekolada,
jeśli jest to liczba mniejsza niż 50?
c = czekolada
{c (mod 5) = 4
{c (mod 7) = 3
metoda prób i błędów?
dla 1)
4+5 = 9
4+5*2 = 15
4+5*3 = 19
24
29
34
39
44
49
dla 2)
3+7 = 10
3+7*2 = 17
24
czekolada ma 24 kawałki?
5 gru 00:15
Adamm:
m (mod 7) = 3
to
m (mod 35) ∊ {3, 10, 17, 24, 31}
więc
m (mod 35) = 24
5 gru 00:20
Adamm: m<50 gwarantuje że m = 24
5 gru 00:21
Mila:
x− liczba kostek w czekoladzie
x=4(mod5) i x=3(mod7)
z chińskiego tw. o resztach
1≤x≤35
1) znajdujemy najmniejszą liczbę k, taką, że
x=7k+3 spełnia drugie z równań
3,10,17 , 24, 31,...
spr. drugie
3, 0,2,4, 1,... czyli k=3
x=7*3+3=24
ogólne rozwiązanie układu:
x=24+35n
odp.
x=24 <50− liczba kostek w czekoladzie
24+35>50
5 gru 17:39
Hugo: dziękuję
5 gru 21:15