aa
Hugo: Wykorzystując szyfr Cezara z kluczem b=13zakoduj dwa pierwsze adresy MAC,
a następnie wykorzystując szyfr Cezara z kluczemb=11
odkoduj adresy MAC dwóch urządzeńpolskich producentów.
a)
54:2C:EA:B4:7D:61
4 gru 23:43
Hugo: (54)
8 = (44)
10
skoro b = 13, to znaczy że dodajemy do aktualnej liczby +13
dla systemu dziesiętnego
44+13 = 57
(57)
10 = (71)
8
a jeżeli dodawać bezpośrednio na systemie (8) to:
54+13 = 77, a w kluczu adres Mac:
21:E9:B7:81:4A:3E, o co może chodzić

?
5 gru 00:04
Hugo: Jezeli szyfrujemy +13 i dekodujemy −11 to wypadkowa jest +2, nie da się to jakoś tak?
5 gru 00:07
Hugo: mógłby mi ktoś pomóc to zrozumieć

?
5 gru 00:15
Hugo: odświeżam, czy ktoś miałby pomysł?
5 gru 21:12
Pytający:
Zacznijmy od tego, że w adresie MAC masz cyfry szesnastkowe, nie ósemkowe. Dwukropki
rozdzielają bajty.
Przesunięcia z treści potraktowałbym jako podane normalnie, w systemie dziesiętnym.
Pytanie co (de)kodujemy: szesnastkowe litery (4bity)? A może jednak całe bajty (dwie litery
szesnastkowe)?
5 gru 22:34