Znajdz macierz
Macierz: Niech w:R2−> R2 i v: R2−>R3 to przekształcenia linowe. Niech A= ((2,1),(1,1)) to baza R2.
Przypuśćmy, że
M(w) s t A = |1 1|
|−1 2|
M(v)s t s t = |1 2|
|−2 4|
|0 1|
Znajdź macierz M (w "otwarte kółko" v) s t s t
i mam problem bo nie jestem pewna, czy wiem jak to rozwiązać.
Wymyśliłam, że należy znaleźć M(Idn) A s t.
M(Idn) A s t = |2 1 1 0|
|1 1 0 1| z przekształceń
ta macierz = |1 −1|
|−1 0|
I czy teraz by uzyskać macierz o którą pytają w zadaniu należy wymnożyć:
M(w) s t A x M(v)s t s t x M(Idn) A s t = M (w "otwarte kółko" v) s t s t
4 gru 23:01
Macierz: a nie już widze , ze tak być nie moze , bo macierze mi sie nie wymnożą (liczba kolum z liczą
wierszy mi się nie zgodzi )

Ktoś mógłby nakierować ?
4 gru 23:04
jc: O ile się nie pomyliłem
Teraz wystarczy pomnożyć dwie macierze.
4 gru 23:51
Macierz: a jak obliczyłeś M(w) w st /st ? skoro nie mamy wzoru ?
5 gru 15:31
jc: Wiemy, że
Możesz napisać macierz przejścia z jednej bazy do drugiej i pomnożyć przez swoją
macierz w, a możesz od razu szukać macierzy w bazach st.
| | | | | | | | | | | | | |
w | =w | −w | = | − | = | , pierwsza kolumna macierzy |
| | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
w | =2w | −w | =2 | − | = | , druga kolumna macierzy |
| | | | | | | |
5 gru 19:06
5 gru 20:33
jc: Nie znam Twoich oznaczeń.
| | | |
Czy | jest macierzą, która mówi, że |
| | |
czy odwrotnie?
5 gru 21:15