aa
Hugo: rsa
Zakoduj słowo GÓRA wykorzystując algorytm RSA zkluczem publicznym(34,11)
(ostatnia litera alfabetu to nr. 33)
G − 11
Ó − 6
R − 24
A − 2
{n = 34
{e = 11
przykłądowe p,q,n
p = 7
q = 11
n = 77
fi(n) = (p−1)(q−1) = 60
szyfrowanie:
C = M
e(mod n)
C = 11
11(mod 77)
C = (11
3)
3 * 11
2(mod 77)
C = (22)
3 *11
2 (mod 77)
C = (11)
2 * 121 (mod 77)
C = 22*44(mod 77) = 44
co robie nie tak

powinno wyjść C = 29
4 gru 22:41
Hugo: C = 11
11(mod 34)
C = 5
3 * 11
2 (mod 34)
C = (5
3 * 11
2 )%34 = 29

mój błąd
4 gru 22:50
Hugo: przy okazji ciekawa rzecz, tak może być? n = p*q, liczba 34 nie brzmi jak iloczyn liczb
pierwszych
4 gru 22:50
Bleee:
34 = 2*17
4 gru 22:53
Hugo: b) Ó
C = M
e(mod n)
C = 6
11(mod 34)
C = 22
c) R = 24
24
11(mod 34) = 14
d) 2
11(mod 34) = 8

! teraz jakieś deszyfrancje by sie przydały
4 gru 22:55
Hugo: @Blee, racja, w sumie można było od razu przez 2 podzielić bo widać że 34|2
4 gru 22:55
Hugo: Znajdź klucz prywatny, jeżeli klucz publiczny to
(69,5)
n = 69, e = 5
prywatny to (n,d)
d*e mod(fi(pq)) = 1
pq = n
rozbijamy 69:
p = 13 q = 3
fi(n) = 12*2 = 24
do wzoru:
d*5 mod(24) = 1
dla d = 5
25 mod(24) = 1
4 gru 23:29
Hugo: c') (133,7)
n = 133 = 7*9
e = 7
fi(n) = 48
d*7 mod(48) = 1
dla d = 7
49 mod(48) = 1

d')
n = 145= 29*5
e = 13
fi(n) = 112
d*13mod(112) = 1
dla d = 69 aż

897 mod(112) = 1
4 gru 23:41