znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniających równanie
Bartek: x3−x=3y2+1
4 gru 22:03
ICSP: Lewa podzielna przez 3 a prawa nie.
4 gru 22:05
ABC: byś chociaż napisał mu x
3−x=(x−1)x(x+1)
4 gru 22:07
ICSP: Dałem wskazówkę
4 gru 22:11
Bartek: czyli x(x−1)(x+1)=3y2+1 tak? Tylko co dalej? Sorki ale wskazówka dla mnie musi być baardzo
duża
4 gru 22:15
ICSP: x(x−1)(x+1) jest liczbą podzielną przez 3
nastomiast
3y2 + 1 nie jest liczba podzielną przez 3
Czy istnieje liczba całkowita która jednocześnie jest podzielna przez 3 i nie jest podzielna
przez 3?
4 gru 22:18
Bartek: Nie?
4 gru 22:20
ICSP: Więc czy twoje równanie może mieć rozwiązanie ?
4 gru 22:21
Bartek: Nie
4 gru 22:22
ICSP: No nie może i dlatego jest równaniem sprzecznym.
4 gru 22:29
Bartek: Dziękuje
4 gru 22:29
Bartek: Jestes moim bogiem
4 gru 22:29
Mariusz:
ABC rzuciłbyś okiem na zadania z kursu C/C++ gdybym ci je przesłał
tak dla sprawdzenia czy być sobie z nimi poradził
5 gru 07:52