Macierz
xzy: Mógłby ktoś zerknąć czy dobrze?
Oblicz det (A
2 x B
−2 x A
5 x B
01) gdzie x to znak mnożenia
A=| 1 2 −1 3 | B= 1 3 −1 7
|1 1 −1 3 | 2 7 1 2
|0 0 6 7| 0 0 −2 4
|0 0 9 10| 0 0 −1 7
Wyszło mi
det A = 3
det B= −10
czyli A
2 = 3
2= 9
B
−2=
1100
A
5 = 3
5
B
−1=
1−10
| | 37 | |
czyli det (A2 x B−2 x A5 x B01) = 9*1100*35 *1−10 = |
| |
| | −1000 | |
Zgadza się ?
4 gru 21:06
ABC: det A i det B policzone prawidłowo, ale potem te zapisy A
2=9 itd... co to jest?

A
2 jest macierzą 4x4 tak samo jak A
A wynik końcowy dobry
4 gru 21:20
xzy: A2 = 9 wzięło się stąd, ze rozbiłam det (A2 x B−2 x A5 x B−1) na osobne
czyli det A2 x det B−2 x det A5 x det B−1
a np. det A2 = 32
bo chyba można tak, skoro wszedzie jest mnozenie
4 gru 21:25
ABC: widzę że ty nie czaisz jaka jest różnica między A i det A , na kolokwium jakiś wredny
ćwiczeniowiec może cie za to u....lić
4 gru 21:28
xzy: nie no, A to a macierz, a det A to wyznacznik
4 gru 21:30
ABC: no a piszesz A2=9?
4 gru 21:30
xzy: tam powinno być det A2 = 9
4 gru 21:31
xzy: z takim zapisem już jest dobrze, prawda ?
4 gru 21:31
ABC: ale wszędzie musi być det w każdej linijce
4 gru 21:34
xzy: tak, tak, to wiem, troche by szybciej napisać, ścięłam błędnie det

dzięki za sprawdzenie
4 gru 21:35