Wykaż, ze funkcja nie ma granicy w punkcie x0
Levix: Naszkicuj wykres funkcji sgn określonej poniżej Wykaż, że funkcja ta nie ma granicy w punkcie
x0=0
⎧ −1 dla x< 0
⎨ 0 dla x=0
⎩ 1 dla x>0
Domyślam się, że trzeba podstawić an=−1/n oraz bn = 1/n ale nie wiem co to tak wlasciwie jest
an i bn oraz skad sie bierze n, dlatego nie mogę rozwiązać zadania, proszę o pomoc.
4 gru 20:24
the foxi:
a nie lepiej policzyć granicę przy x→0− oraz x→0+ i stwierdzić, że skoro są różne, to nie
istnieje granica przy x→0?
4 gru 20:25
Blee:
a
n i b
n są to CIĄGI

zanim zaczęliście temat granicy funkcji na pewno przerabialiście granice ciągów (liczbowych)
4 gru 20:26
Blee:
the foxi −−− stawiam tonę rzepaku, że ma wykorzystać tw. Heinego
4 gru 20:27
the foxi:
hm, faktycznie, skoro zaczął w ten sposób...
4 gru 20:28
Levix: Niekoniecznie musiałem wykorzystać twierdzenie Heinego, ale skoro foxi napisał, że można to
obliczyć wykorzystując zbieganie się x do zera, to rzeczywiście takim sposobem można wykonać
te zadanie, dzięki, już rozumiem o co chodzi.
4 gru 20:43