5. Wlasność prawdopodobieństwa i aksjomaty
gacek: Witam potrzebuje aby mi ktoś wytłumaczył własność P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B).W sensie mam to
rozpisane za pomocą aksjomatów ale nie wiem czemu dokładnie tak jest a jutro mam być z tego
pytany.
4 gru 20:23
PW: Co to znaczy "mam to rozpisane za pomocą aksjomatów"?
4 gru 20:31
Mila:

Zbiory: A\B, A∩B, B\A są rozłączne⇔
(1) P(A∪B)=P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A)
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
Podstawiamy do (1)
P(A∪B)=P(A)−P(A∩B)+P(A∩B)+P(B)−P(A∩B)⇔
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
4 gru 20:37
Blee:
Na chłopski rozum:
P(AuB) <−−− prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A lub B
P(A) + P(B) <−−− prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A oraz prawdopodobieństwo zajścia
zdarzenia B
w obu tych prawdopodobieństwa jest 'prawdopodobieństwo zdarzenia zajścia ZARÓWNO A jak i B'
czyli dwa razy liczysz tą część prawdopodobieństwa (raz w P(A) i raz w P(B)
dlatego należy na końcu odjąć P(AnB) czyli prawdopodobieństwo zajścia A i B.
4 gru 20:39
Mila:
No i poszedł spać
4 gru 21:41