Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji
Paranoik-Algebraik: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji:
Mam takie zadanie i wyszły dwie takie same najmniejsze wartości w różnych punktach. Czy oznacza
to że funkcja nie przyjmuje najmniejszej wartości czy przyjmuje ją w dwóch różnych punktach?
4 gru 19:32
jc: Przyjmuje w dwóch punktach.
4 gru 19:34
Paranoik-Algebraik: A jak jednym puntem jest np. x=2 a drugim granica przy x−> + ∞ to wtedy też przymuje
najmniejszą wartość w 2 i w +∞?
4 gru 19:39
PW: A co to miałoby znaczyć "wartość funkcji w +∞"?
4 gru 20:39
ABC: najlepiej podaj całą treść zadania
4 gru 20:42
plpg: Najłatwiej policzyć f'(x) i znaleźć ekstrema, stawiam, że jest to liczenie M i m w
przedziale/zbiorze
4 gru 20:46
Paranoik-Algebraik: Funkcja to xe−x znaleźć max i min na przedziale [0,+∞)
No i mam w x=0 f(x)=0 i w +∞ f(x)=0 więc jak będzie z tym min?
4 gru 22:36
Bleee:
Pochodną i szukasz ekstrem funkcji
4 gru 22:47
jc: Czyżbyś chciał dołączyć do R element ∞ i rozszerzyć f tak, aby była ciągła w ∞?
Można, tylko po co?
4 gru 22:51
Paranoik-Algebraik: Bleee tak zrobiłem, wyszło mi maksimum w x=1 ale nie wiem jak sprawa ma się z minimum. Po
prostu pytam jak rozwiązać ten przykład − w x=0 wartość to 0 i w granicy przy x−>∞ z f(x)
wartość to 0. Tak się chyba szuka maksimum na przedziale otwartym tak? Liczy się granicę? Więc
mam 0 w x=0 i 0 przy x−>∞. Jaka jest najmniejsza wartość funkcji i dla jakiego x?
4 gru 22:59
Paranoik-Algebraik: Korekta: Tak się chyba szuka maksimum/minimum na przedziale otwartym tak?
4 gru 23:00
Bleee:
Dla x=0 masz najmniejsza... Tam funkcja Przyjmuje wartość 0. Granicą w +
∞ wynosi 0 ale 'tam'
funkcja tejże wartości nigdy nie osiąga
4 gru 23:03