Dziedzina funkcji
Anonymous: Witam, mamy takie oto rówananie:
|(x4−4)−(x2+2)| = |x4−2| − |x2+2|
Czy w przypadku gdy rozbije to na kilka przedziałów w celu szukania
rozwiązań to konieczne jest sprawdzanie
dziedziny( bo sprawdzając przedział w tym przypadku sprawdzamy jednocześnie dziedzine )?
Przez dziedzinę mam tutaj na myśli, że prawa strona ≥0 (skoro równa się lewej
to musi być ≥ z definicji wartości bezwzglednej)
4 gru 19:17
plpg: Zawsze sprawdzasz dziedzinę najpierw. w tym przypadku to x ∊ R
Jeśli rozbijasz na przedziały i X−y wychodzią poza aktualnym przedziałem, to to rozwiązanie
nie należy
na przykład:
| x − 1 | = (x−2)(x+3)
dla x ≥ 1:
opuszczasz wartość bezwględną:
x − 1 = (x−2)(x+3)
x − 1 = x2 + x − 6
0 = x2 − 5
x = −√5 ⋁ x = √5, tutaj −√5 nie jest rozwiązaniem, jest sprzeczne, bo dla równania
x − 1 = (x−2)(x+3), dziedzina to x ≥ 1
jeśli o to Ci chodziło?
4 gru 20:23