Prawdopodobienstwo, losowanie liczb
Kropka: Ze zbioru A {1, 2, 3,..., 100} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma tych
liczb jest podzielna przez 3, gdy losujemy :
A) jednocześnie dwie liczby
B) kolejno bez zwracania
C) kolejno ze zwracaniem
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania z komentarzem tłumaczacym to rozwiązanie. Z góry
dziękuję.
4 gru 18:32
Bleee:
(a) i (b) nie będą się różnić co do odpowiedzi
4 gru 18:44
Bleee:
Za każdym razem musisz się zastanowić kiedy suma dwóch liczb będzie podzielna przez 3
4 gru 18:45
Mila:
Dzielimy liczby ze zbioru a na 3 grupy:
R
0={3,6,9.....99} − liczby podzielne przez 3
|R
0|=33
R
1={1,4,....100} − liczby które podzielone przez 3 dają resztę 1
|R
1|=34
R
2={2,5,7,....98}− liczby które podzielone przez 3 dają resztę 2
|R
2|=33
a)
A− suma dwóch liczb jest podzielna przez 3
| | 33*16+34*33 | | 16+34 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 99*50 | | 3*50 | |
b)
Spróbuj sama
4 gru 20:05