Kombinatoryka
xxx: Rozwazmy wszystkie 7−cyfrowe numery telefoniczne o niepowtarzajacych sie cyfrach. Uzasadnij, ze
numerow zaczynajacych sie od 6051 jest tyle samo, ile numerow zaczynajacych sie od 605 i
zawierajacych tylko cyfry od 0 do 7.
Z pierwsza czescia zadania nie mialem problemu. Liczylem tak: 6*5*4 = 120
Problem mam z druga czescia, rozwiazanie w zeszycie mam, ale teraz tak patrze i nie wiem czego
jest tak: 5*4*3*2.
4 gru 18:18
Jerzy:
Hmm ...
Jak dla mnie:
Zaczynających się od 6051 jest: 4*3*2
Zaczynajacych sie od: 605 jest: 5*4*3*2
4 gru 18:30
xxx: Czego? Najpierw numery zaczynajace sie od 6051:
Mamy 7−cyfrowe numery i 10 cyfr w puli, odejmujemy 4 bo nie moga sie powtarzac. Wtedy mamy
6*5*4.
Dalszej czesci nie rozumiem bo mamy w puli 7 cyfr, odejmuje 3 bo nie moga sie powtarzac i
powinno moim zdaniem byc 4*3*2*1...
4 gru 18:35
Jerzy:
Przecież napisałeś sam,że mamy tylko cyfry od 0 do 7 , jet ich dokładnie osiem
(0,1,2,3,4,5,6,7)
Skoro na poczatku masz: 6501 , to pozostaja do wykorzystania tylko cztery (2,3,4,7)
Jeśli na poczatku masz: 605 , to pozostaje pięć ( 1,2,3,4,7)
Dobra ... teraz widzę o co chodzi:
6051 → 6*5*4 = 120
605 → 5*4*3*2 = 120
4 gru 18:42
xxx: I juz wszystko jasne, nie wiem czego, ale jak czytalem ze mamy cyfry od 0 do 7 to pisalem
normalnie 7 a nie 8, tego zera nie bralem pod uwage

Teraz sie wszystko zgadza, dzieki.
4 gru 18:43
Jerzy:
W drugim przypadku dysponujemy tylko 5 cyframi (1,2,3,4,7)
4 gru 18:43