...
aga: | | 1 | |
Korzystając z definicji granicy ciągu wykazać, że lim n−>oo √9− |
| = 3 |
| | n2 | |
4 gru 18:08
aga: PIERWIASTEK POWINNIEN BYC NAD CALYM WYRAZENIEM
4 gru 18:08
Franek: 1/n2 −> 0
pierwiastek z 9 − 0 = pierwiastek z 9 czyli 3
4 gru 18:33
jc: ε>0
| | 1/n2 | | 1 | |
0 < 3−√9−1/n2 = |
| < |
| |
| | 3+√9−1/n2 | | 3n2 | |
Zatem dla n > 1/
√3ε, 0 < 3−
√9−1/n2 < ε
4 gru 18:42
aga: z definicji..
4 gru 18:42
jc: Dla danego dodatniego epsilon masz wskazać miejsce, powyżej którego
wyrazy ciągu są bliżej granicy niż epsilon. Powyżej wskazałem takie miejsce.
4 gru 19:05
aga: dziekuje CI
4 gru 20:18