Ile podzielników ma liczba
uuuu: Ile podzielników ma liczba
22*33*44*55
4 gru 17:44
Blee:
22*33*44*55 = 22*33*28*55 = 210*33*55
i teraz liczba dzielników:
(10+1)*(3+1)*(5+1) = ....
4 gru 17:45
uuuu: skąd z 210 wnioskujemy, że jest (10+1)*...
4 gru 17:49
uuuu: w sensie, że 210 ma podzielniki 20, 21, 22, ... 210?
4 gru 17:51
Mila:
a=210*33*55
Każdy dzielnik liczby a jest iloczynem postaci:
d=2k*3m*5n gdzie k∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}, m∊{0,1,2,3}, n∊{0,1,2,3,4,5}
Czyli możesz tych dzielników utworzyć na :
(10+1)*(3+1)*(5+1) =11*4*6 sposobów
np.
20*30*52=25
20*30*50=1
4 gru 18:00