równania i nierówności
AnZ: mierząc długość śladów, jakie zostawił hamujący samochów osobowy, można ustalić, z jaką jechał
prędkością, korzystając z następującej zależności.: Jerzeli samochód jechał z prędkością v
kilometrów na godzine, to jego droga hamowania wynosi około 0,006v2+0,21v metrów. Z jaką
prędkością jechał samochów, którego droga hamowania wynosiła 25,5m?
15 lut 17:22
mmmmmm:
5 gru 15:53
mama: to podstaw pod v te 25,5 metra tylko zamien na kilometry
5 gru 16:06
Aneta: 0,006v2+0,21v
27 lis 16:10
Saizou :
s(v)=0,006v2+0,21v
s(v)=25,5
0,006v2+0,21v=25,5
dokończ....
27 lis 16:19
Panko: A gdzie rachunek mian ?
Wyrażenie 0.006v2 +0.21v ma mieć miano : m
Stąd 0.006 musi być s2/m czyli a−1 , 0.21 musi być w sekundach
ponieważ s=a−1v2 +tv
28 lis 13:54
daras: miana kryją się we wspólczynnikach
28 lis 16:29