Dowód indukcyjny - podzielność przez 19
UEK: Siemka. Mam udowodnić, że dla dowolnej liczby naturalnej n≥1 liczba 132x+1−12*17n−1 jest
podzielna przez 19.
Rozwiązuję te zadanie korzystając z zasady indukcji matematycznej. I w dowodzie mam równanie
132k+3−12*17k−1+1.
Muszę je tak "rozłożyć", żeby skorzystać z założenia indukcyjnego 132k+1−12*17k−1=19m i
nie bardzo mi to wychodzi.
Ma ktoś jakiś pomysł?
4 gru 17:38
Blee:
13
2*13
2k+1 − 17*12*17
k−1 = 17(13
2k+1 − 12*17
k−1) + 152*13
2k+1 = ... dalej sobie
poradzisz
4 gru 17:44
UEK: Tak. Dzięki za pomoc
4 gru 18:34