pochodne funkcji
Gibski : wyznaczyć pochodne takich funkcji:
| | (2x+3)e2x | |
a. x2 * ctg(3x) * e2x + |
| |
| | sin(3x) | |
b. 3x
log(2x)
4 gru 15:53
Blee:
a) dużo pisania ale nic ciężkiego
b) wyprowadź wzór na pochodną: ( (f(x))g(x) )'
jak to zrobisz to policzenie tej pochodnej będzie banalne
4 gru 16:27
Blee:
PS. tenże wzór już parę razy na forum wyprowadzałem, niespełna 24 godziny temu po raz ostatni
to uczyniłem −−− poszukaj, jeżeli samemu nie dajesz rady
4 gru 16:28
Jerzy:
To ja też "wyprowadzę " ten wzór:
h(x) = [f(x)]g(x) = eg(x)*ln(f(x))
h'(x) = eg(x)*ln(f(x))*[g(x)*lnf(x)]' = [f(x)]g(x)*[g(x)*lnf(x)]'
4 gru 16:52
student: a dalej Jerzy?
4 gru 17:00
Jerzy:
| | ln(2x) | |
h'(x) = 3xlog(2x)*(log(2x)*lnx)' = 3xlog(2x)*( |
| *lnx)' = .... itd. |
| | ln10 | |
4 gru 17:03
Gibski : | | In(2x) | |
@Jerzy, tam w liczniku (...( |
| nie powinno być 3x w nawiasie? |
| | In10 | |
4 gru 17:10
Jerzy:
Nie ... w zadaniu masz: f(x) = x oraz g(x) = ln(2x) , a 3 to stała i ją wyciagamy przed
pochodną.
4 gru 17:18
Jerzy:
Jak byś liczył pochodną z funkcji: g(x) = log(2x) ?
4 gru 17:20
Gibski : hm, pewnie kombinowałbym jakoś ze wzoru na pochodną logarytmu
4 gru 17:28
Jerzy:
| | ln(2x) | | 1 | | 1 | | 2 | |
[log(2x)]' = [ |
| ]' = |
| *[ln(2x)]' = |
| * |
| |
| | ln10 | | ln10 | | ln10 | | ln(2x) | |
4 gru 17:31
Jerzy:
Teraz widzisz, czemu w ostatnim nawiasie (17:03) jest w liczniku ln(2x) , a nie ln(3x).
4 gru 17:33
Blee:
| | 2 | |
jerzy ... o kiedy [ln(2x)]' = |
| |
| | ln(2x) | |
4 gru 17:36
student: jerzy ma źle
4 gru 17:40
Jerzy:
O ku.... zamętliło mi się w głowie
| | 1 | | 2 | | 1 | |
(log(2x))' = |
| * |
| = |
| |
| | ln10 | | 2x | | xln10 | |
4 gru 17:40
Gibski : ok, już chyba pojąłem
4 gru 17:42
student: Jerzy chciał zabłysnąć ale mu się to nie udało
4 gru 17:49