Równania , wybór odpowiedzi
Luki123xx1: 1)) Dane jest równanie :
|x|+|x+1|+...+|x+2018|=x2+2018x−2019
Wtedy prawdziwe jest następujące stwierdzenie : ( P − prawda N− Fałsz , uzasadnienie dlaczego
prawda a dlaczego fałsz )
a)pierwiastki tego rownania nie należą do zbioru<−2019,1> [...]
b)pierwiastki tego rownania nie należą do zbioru <−2018,0> [...]
c)to równanie ma dokładnie dwa rózne pierwiastki [...]
d)to równanie ma dokładnie cztery różne pierwiastki [...]
4 gru 14:12
Blee:
x
2+2018x − 2019 = (x−1)(x+2019)
Czyli dla x ∊ (−2019 ; 1) prawa strona równania przyjmuje wartości ujemne

Natomiast dla x = −2019 oraz x = 1 prawa strona będzie równa 0 (podczas gdy lewa będzie
dodatnia)
Więc (a) i (b) to P
(c) także P co wynika z faktu, że Prawa to parabola z ramionami skierowanymi do góry ... lewa
strona natomiast w przedziale (−
∞ ; −2019) oraz w przedziale (1 ; +
∞) (czyli wtedy gdy prawa
strona przyjmuje wartości nieujemne) to funkcja liniowa)
z tego też powodu (d) będzie N
4 gru 14:19
Luki123xx1: Dziękuje
4 gru 14:27