Nigdy sie tego nie naucze
Maciess: Spośród liczb 1,2,...,n (n≥3) losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby.
b) Dla jakich n prawdopodobieństwo tego, że różnica między większa a mniejszą liczbą jest równa
Nie wiem jak spytnie policzyć ilość zdarzeń sprzyjających
4 gru 13:42
Blee:
dla n≥5
1) wybieramy pierwszą liczbę z przedziału <3 ; n−2>
2) druga liczba musi być w przedziale <k−2 ; k+2> (gdzie k to wybrana liczba) i takich liczb
jest dokładnie 4
| | (n−4)*4 | |
więc P(A1) = |
| |
| | n*(n−1) | |
3) wybieramy pierwsza liczbę z puli: {2 ; n−1}
4) druga liczba musi być z puli {1, 3, 4} lub {n−3, n−2, n}
5) wybieramy pierwszą liczbę z puli: {1 ; n}
6) druga liczba musi być z puli {2,3} lub {n−2, n−1}
| | 4n − 16 + 6 + 4 | | 4n−6 | |
więc masz P(A) = |
| = |
| |
| | n(n−1) | | n(n−1) | |
dla n=3 i n=4 można szybko policzyć 'na paluszkach'
4 gru 13:54
Blee:
w końcu dla n=3
P(A) = 1

dla n=4
| | |Ω| − 2 | |
P(A) = |
| (bo tylko para (1,4) czy też (4,1) nie spełnia warunku) |
| | |Ω| | |
4 gru 14:03
Maciess: Czym u ciebie jest zdarzenie A2 i A3?
4 gru 14:05
Blee:
A1 <−−− opis przed tym (punkty (1) i (2) )
A2 <−−− opis przed tym (punkty (3) i (4) )
A3 <−−− opis przed tym (punkty (5) i (6) )
4 gru 14:06
Maciess: Chyba analizowałem tak samo ale troszkę inaczej policzyłem.
A1 analizuje przypadek gdzie nie biore pod uwage dwóch koncowych liczb z przedziału np dla n=9
rozpatruje od <3,7> tak? Czyli dla wszystkich liczb z tego przedziału dopasuje 2 które
spełniają warunek.
Liczb jest w przedziale (n−4), a intreresująych mnie par (n−4)*2. Dlaczego u ciebie jest
4(n−4)?
4 gru 14:22
Maciess: Aaa ty pewnie liczysz pary gdzie różnica liczb jest mniejsza bądź równa 2. A ma byc różnica
dokładnie 2.
4 gru 14:38
Maciess:

Przedział <3,n−2> ma (n−4) elementów do każdego moge dopasować dwie liczby które się różnią o 2
i na pewno nalezą do przedziału.
Czyli (n−4)*2 do tego mam pary {1,3},{2,4},{n,n−2},{n−1,n−3} czyli 4 przypadki
| | 2*(n−4)+4 | | 2n−4 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | n(n−1) | | n(n−1) | |
Moze byc tak?
4 gru 14:47
Mila:

Ja zrobiłabym tabelę dla n=6 i uogólniła.
Na przekątnej jest 6 (n) liczb − nie odpowiadają treści
1) Powyżej i poniżej przekątnej 2(n−1)liczb ( na ukos)− nie odpowiadają treści
2) Jeszcze raz powyżej i poniżej liczb : 2*(n−2)− odpowiadają treści
|A|=2*(n−2) , n≥3 liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu |a−b|=2
4 gru 16:06
Blee:
achhh ... różnica ma być DOKŁADNIE 2

No to mamy:
| | (n−4)*2 + 4 | | 2n−4 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | n(n−1) | | n(n−1) | |
4 gru 16:24
Maciess: Super sposób i wychodzi to samo co w moim. Dziękuje
4 gru 16:24