pochodna funkcji
Paweł: taka funkcja
f(x)=√(1−x2)/(1+x2)
proszę o pomoc z policzeniem pochodnej
przepraszam za zapis ale nie mogę zrobić ułamka, slash w środku zastępuję kreskę ułamkową
4 gru 13:41
Blee:
Dziedzina: ......
| | | √1+x2 | | √1−x2 | |
| *(−2x) − |
| *2x | | √1−x2 | | √1+x2 | |
| |
f' = |
| = |
| | (1+x2) | |
| | | | 1−x2 + 1 + x2 | | −2x |
| | | | √(1−x2)(1+x2) | |
| | −4x | |
= |
| = |
| |
| | 1+x2 | | √(1−x2)(1+x2)(1+x2) | |
4 gru 14:01
jc: Drobna pomyłka, w liczniku ma być 2, nie 4.
4 gru 14:57
Paweł: dzięki, widzę że zacząłem dobrze ale gdzieś w obliczeniach się pomyliłem
4 gru 15:32