Walec
BoosterXS: Walec o objętości 2π
4 przecięto płaszczyzną równoległą do jego osi.
Płaszczyzna ta na obwodzie podstawy walca odcięła łuk odpowiadający kątowi środkowemu 45
stopni.
Wysokość walca jest równa średnicy podstawy. Ile wynosi pole otrzymanego przekroju?
h walca = 2r
V walca = π*r
2*h = 2π
4
więc r = π
h walca = 2π
Pole trójkąta równoramiennego o kącie 45 stopni między ramionami oraz ramionach długości r = π
wynosi:
| | 1 | | √2 | |
PΔ = |
| * π * π * sin45 = |
| π2 |
| | 2 | | 4 | |
no i dalej już nie wiem jak to pociągnąć, pomoże ktoś?
iteRacj@:

szukane pole przekroju jest równe h*d,
musisz obliczyć d − długość trzeciego boku trójkąta równoramiennego a nie jego pole ,
skorzystaj z tw. cosinusów